تفسیر و معنی غزل شماره 378 حافظ –ما نگوییم بد و میل به ناحق نکنیم
ما نگوییم بد و میل به ناحق نکنیم
جامه کس سیه و دلق خود ازرق نکنیم
عیب درویش و توانگر به کم و بیش بد است
کار بد مصلحت آن است که مطلق نکنیم
رقم مغلطه بر دفتر دانش نزنیم
سر حق بر ورق شعبده ملحق نکنیم
شاه اگر جرعه رندان نه به حرمت نوشد
التفاتش به می صاف مروق نکنیم
خوش برانیم جهان در نظر راهروان
فکر اسب سیه و زین مغرق نکنیم
آسمان کشتی ارباب هنر میشکند
تکیه آن به که بر این بحر معلق نکنیم
گر بدی گفت حسودی و رفیقی رنجید
گو تو خوش باش که ما گوش به احمق نکنیم
حافظ ار خصم خطا گفت نگیریم بر او
ور به حق گفت جدل با سخن حق نکنیم
تفسیر و معنی غزل شماره 378 حافظ
هیچ گاه برای ترقی و پیشرفت خود به تنزل دیگران راضی مشو و در انجام کارها دقت لازم را به خرج بده و بدان که مال و ثروت زشتی عمل را نمی پوشاند و اگر تمایل داری در نظر دیگران محترم باشی احترام همه را حفظ کن و به حرف حق حتی اگر از زبان دشمنت بیان شود احترام بگذار و تنها از سخن دانایان پیروی کن.
نتیجه تفال شما به دیوان حافظ
- از اینکه از وسوسه ی دیگران به راه غلط نمی روید، حتی با کارهای اشتباه دیگران نیز عذر و بهانه ای نمی آورید و به آنها گوشزد می کنید، بسیار پسندیده است. پس مواظب باشید با افراد ناباب و معتاد نشست و برخاست نکنید و راز دل خود را با هر فردی در میان نگذارید.
- اگر به این نیت عمل نکنید، بمراتب در آینده امکانات بهتر و عالی تری برای شما بوجود خواهد آمد و از موفقیت بیشتری برخوردار خواهید شد. پس بجاست فعلاً از آن درگذرید و آن را به موقعیت و زمان بهتر حواله کنید.
- هر چه برای خود نمی پسندی، برای دیگران نیز مپسند. بدان که روزگار زیر و بم زیاد دارد. برای اجرای این نیت از جهات دیگر با شخص عاقل، فرزانه و با تجربه ای مشورت کنید که بسیار سودمند است.
- حضرت حافظ در بیت های هفتم و هشتم پاسخ شما را صریح و روشن داده است پس جای چانه زدن و بحث کردن وجود ندارد. زیرا در بیت دوم و سوم شما را تعلیم میدهد که در زندگی چگونه عمل کنید.
- معرفی دیگران کافی است. بهتر آن است که کمی هم خودمان را در خلوت به خودمان معرفی کنیم.
- مسافر حالش خوبست و کارهای او انجام میگیرد. همسری مهربان و دو فرزند با زندگی خوبی خواهید داشت، به شرط آنکه تردید و وسواس را همراه خود به زندگی نبرید و بگذارید اطرافیان راحت زندگی کنند.
برای گرفتن دوباره فال حافظ کلیک کنید
توضیحات غزل شماره 378 حافظ
تفسیر بیت یکم: ما به بدگویی کسی نپرداخته و گرایشی به کارهای ناروا نداریم. جامه کسی را سیاه و جامه خود را کبود جلوه نمیدهیم. سیاه نشانه لباس آلوده به گناه و ازرق رنگ لباس صوفیان بود.
تفسیر بیت دوم: عیب و ایرادگیری از فقیر به سبب ناداری و از توانگر به سبب دارا بودن کار بدی است و صلاح در آن است که هرگز کار بد و ناروا از ما سر نزند.
تفسیر بیت سوم: بر دفتر آفرینش خط باطل نمیکشیم و راز درست آفریدگار را با برگهای شعبدهبازی و چشمبندی نمیآمیزیم.
تفسیر بیت چهارم: اگر پادشاه از شراب ناخالص ارزان قلندران و آزادگان اندکی از روی احترام ننوشد، ما هم به شراب ناب زلال او اعتنایی نمیکنیم.
تفسیر بیت پنجم: راه زندگی دنیوی را به دستور و زیر نظر روندگان طریقت به خوبی و خوشی درمینوردیم و در اندیشه داشتن اسب سیاه راهوار و زین نقرهکوب نیستیم.
تفسیر بیت ششم: آسمان همچون دریای کبود، کشتی هنرمندان را در هم میشکند بهتر آن است که به این دریای واژگون متکی نباشیم.
تفسیر بیت هفتم: اگر حسود بدگویی کرد و دوست رنجیدهخاطر شد، به او بگویید که رنجیدهخاطر نشود، زیرا ما به گفته اشخاص نادان گوش نمیدهیم.
تفسیر بیت هشتم: ای حافظ، اگر دشمن درباره ما حرفی ناروا زد بر او ایراد نمیگیریم و اگر راست گفت، با سخن حق از در مخالفت بر نمیآییم.