۶۴٪ تخفیف ویژه فقط برای امروز

مشاهده محصولات شگفت‌انگیز
آلات موسیقیراهنمای خرید

راهنمای خرید و انتخاب بهترین مارک ساز باغلاما

بهترین مارک ساز باغلاما کدام است؟

باغلاما که در زبان ترکی (Bağlama) نامیده می‌شود، سازی در منطقهٔ آناتولی است که در میان مردم ترک و کرد زبان ترکیه و شمال عراق رایج است. در ایران این ساز را به نام دیوان می‌شناسند و در طی نیم‌قرن گذشته این ساز به‌همراه سازهای هم‌خانوادهٔ آن بیشتر توسط مهاجران در آذربایجان غربی و کردستان ایران رواج یافته است.

براساس برخی گمان می‌رود این ساز محصول تغییراتی است که روی ساز قوپوز صورت گرفته است؛ خصوصاً مدل دسته کوتاه آن که شباهت بیشتری به این ساز دارد. به هر ترتیب باغلاما و سازهای هم‌خانوادهٔ آن نقش مهمی در انتقال فرهنگ و موسیقی ترکی به عصر حاضر ایفا کرده‌اند.

این ساز در موسیقی کلاسیک عثمانی، محلی ترکی، آذری، کردی، آشوری، ارمنی و در بخش‌هایی از سوریه، عراق و کشورهای بالکان استفاده بسیار زیادی دارد. امروزه هم در بین موسیقی ایرانی رواج یافته و در بیشتر آثار هنرمندان ایرانی نواختن این ساز دیده می‌شود. در ادامه این پست به راهنمای خرید ساز باغلاما و نکاتی که پیرامون آن باید بررسی کنید می‌پردازیم و در نهایت نیز 6 مدل از بهترین سازندگان ساز باغلاما را در ایران به شما معرفی می‌کنیم.

راهنمای خرید ساز باغلاما

راهنمای خرید ساز باغلاما

دو نوع دسته بلند و دسته کوتاه از این ساز وجود دارد.

باغلاما دسته کوتاه با کوک la-sol-re که صدای دلنشین‌تری داشته و به صدای ساز قوپوز آذری نزدیک‌تر است. به همین دلیل است که گفته می‌شود نوعی از این ساز است.

باغلاما دسته بلند با کوک sol-re-la صدای گرمی را به خود اختصاص داده و اندازه و ابعاد آن از مدل قبلی بیشتر است.

در همین زمینه بخوانید: راهنمای خرید سه تار

در ردیف اول سیم‌های ساز باغلاما دو سیم زیر با یک سیم باس ترکیب شده و صدای طنین‌داری را تولید می‌کند. در ردیف دوم هم دو سیم تقریبا بم هم اضافه شده که شباهتی به صدای ساز را هم دارم و در ردیف سوم هم یک سیم زیر و یک سیم بم هم ترکیب شدند که کمتر در پرده‌گیری از آن استفاده می‌شود.

اجزای ساز باغلاما

صفحه‌ی ساز، کاسه تقریبا حجیم ساز، سیم گیر، دسته(در دونوع کوتاه و بلند)، سرپنجه، شیطانک و خرک، گوشی‌های ساز که با گوشی‌ها ساز را کوک می‌کنیم.

انواع کوک ساز باغلاما

از کوک رایج ساز دیوان می‌توان به دو کوک sol-fa-do و do-sol-do اشاره کرد. ولی اکثرا به صورت sol-re-la کوک می‌شود که آن را با نام کوک بوزوک یا کارا می‌شناسیم. کوک‌های دیگری هم به نام‌های کوک باغلاما(La, Sol, Re)، کوک مستزاد(Fa, Re, La) و کوک میسکت(Fa#, Re, La) نیز وجود دارند.

انواع ساز باغلاما(دیوان)

به صورت کلی این ساز در دو نوع دسته کوتاه و بلند است. اما چند مدل دیگر از آن نیز وجود دارد که دارای ساختمان و اجزای شبیه به‌هم هستند که شامل جورا(Cura)، تانبورا(Tanbura)، ساز دیوان (Divan Sazı) و ساز میدان(Meydan Sazı) می‌شوند.

قیمت ساز باغلاما چقدر است؟

بیشتر تولیدکنندگان ساز باغلاما خارجی هستند و کارگاه‌های ایرانی ساخت این ساز هنوز در ایران طوری رواج پیدا نکرده که بگوییم درصد زیادی از سهم تولیدات را به‌خود اختصاص داده باشند. بنابراین با توجه به قیمت ارز، قیمت ساز باغلاما به‌صورت متوسط چیزی بین 1 تا 2 میلیون تومان است. قیمت‌های بیشتر از این هم بسته به مارک سازنده و جنس آن وجود دارند.

جنس و مواد به کار رفته در ساختمان ساز

  • کاسهٔ طنینی یکپارچه(گاه ترکه‌ای): چوب‌های پروانه، عرعر و ماهون.
  • صفحه: چوب صنوبر، چوب‌های دیگر.
  • دستان‌ها: سیم نایلونی.
  • خرک:شاخ، استخوان، عاج فیل، چوب‌های سخت.
  • وترها:زه یا موی دم اسب(در قدیم)، سیم فولادی.
  • شیطانک و سیم‌گیر:شاخ، استخوان، عاج فیل، چوب‌های سخت.
  • مضراب: چوب یا پوست درخت گیلاس یا آلبالو (در قدیم). شاخ، پر غاز و پلاستیک نرم.

صدای ساز باغلاما

ساز باغلاما جزو سازهای زخمه‌ای به حساب می‌آید که صدایی دلنشین و سوزناک دارد. در ویدئو زیر نمونه‌ای از آن را مشاهده می‌کنید که توسط هنرمند ترکیه‌ای به نام Ali Aksöz نواخته می‌شود.


در این پست به بررسی انواع ساز باغلامه پرداخته و شما را با ساختمان این ساز آشنا کردیم. در نهایت 20 مدل از بهترین ساز باغلاما را از مارک‌های مختلف مورد بررسی قرار دادیم. برای خرید ساز باغلاما می‌توانید روی دکمه زیر کلیک کنید.

امتیاز نوشته

به این نوشته چه امتیازی میدی؟

میانگین امتیازها: 4.1 / 5. تعداد آرا: 147

این مطالب را هم بخوانید

یک دیدگاه

  1. من به باغلوا تا دو ملیونی نیاز دارم.اشنایی خوبی دارم.من ن‌وازنده کمانچه ‌و چغور هستم.لطفا دسته بلند.برای تمرین.اعلام کنید تا توافق کنیم.علاقه دارم محصول ایرانی بخرم.تمام سازهای من ایرانی است.والسلام..من در این مورد به کسی ایمیل نزده ام!!!!!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا