۶۴٪ تخفیف ویژه فقط برای امروز

مشاهده محصولات شگفت‌انگیز
غزلیات حافظ

تفسیر و معنی غزل شماره 198 حافظ –گفتم کی ام دهان و لبت کامران کنند

گفتم کی ام دهان و لبت کامران کنند
گفتا به چشم هر چه تو گویی چنان کنند

گفتم خراج مصر طلب می‌کند لبت
گفتا در این معامله کمتر زیان کنند

گفتم به نقطه دهنت خود که برد راه
گفت این حکایتیست که با نکته دان کنند

گفتم صنم پرست مشو با صمد نشین
گفتا به کوی عشق هم این و هم آن کنند

گفتم هوای میکده غم می‌برد ز دل
گفتا خوش آن کسان که دلی شادمان کنند

گفتم شراب و خرقه نه آیین مذهب است
گفت این عمل به مذهب پیر مغان کنند

گفتم ز لعل نوش لبان پیر را چه سود
گفتا به بوسه شکرینش جوان کنند

گفتم که خواجه کی به سر حجله می‌رود
گفت آن زمان که مشتری و مه قران کنند

گفتم دعای دولت او ورد حافظ است
گفت این دعا ملایک هفت آسمان کنند


تفسیر و معنی غزل شماره 198 حافظ

به زودی به مراد دل خود خواهی رسید و آنچه که آرزویش را داری به دست خواهی آورد. البته در مقابل باید بهای سنگینی را پرداخت کنی، اما بدان که در این معامله ضرر نخواهی کرد. دلهای دیگران را شاد کن تا خدا نیز در پاداش تو دلت را شاد و خرسند نماید.

نتیجه تفال شما به دیوان حافظ

  • ویژگی های شما عبارت اند از: قابل اعتماد، خوش باطن، دقیق، سیاستمدار، مصمم، اهل کشف، نمک شناس، منطقی، با وجدان، باهوش، رفیق دوست، مرموز، با سلیقه، بی ریا، غیر خود نما، کم توقع، سخاوتمند، بی قرار، زود فهم، پاک، نکته سنج و باریک بین.
  • حضرت حافظ در بیت های دوم تا چهارم می فرماید:
  • به درستی گفتم که به بهای یک بوسه لبت، خراج و مالیات کشور پهناور مصر را طلب میکنی. محبوب جواب داد در این معامله برای شما زیانی وجود ندارد.پرسیدم به نوک و نقطه موهوم دهان تو که کلمه خارج می شود، چه کسی راه پیدا می کند؟ جواب داد این داستانی است که باید با نکته سنج عشق در میان گذاشت نه با عقل ضعیف. به یار گفتم عبادت بت را نکن و با خدا باش، گفت در کوی عشق ما از بت پرستی به خدا پرستی راه می یابیم. (تلمیح به آیه ۱۱۵ سوره بقره) حال خود باید نیت خود را تفسیر نمایید.
  • اگر چه شما شخصی دقیق و قابل اعتماد هستید اما نکات ضد و نقیض هم دارید. پس تردید را از دل بیرون کنید و کارهای خود را با توکل بر خدای یگانه انجام دهید اما راز دل خود را با هر کسی در میان نگذارید که همه راز دار نمی باشند و از کاهی، کوهی برای شما می سازند و نسبت به زندگی شما حسادت می کنند اما اگر خواستی درد دل کنی، با پدر و مادر یا راز داری اینکار را انجام بده.
  • شما به این نیت تا آخر این ماه دست می یابید و جای هیچ گونه نگرانی نمی باشد. بهتر است به یکی از مشاهد متبرکه بروید و نذرخود را ادا کنید که در انجام نیت شما تعجیل شود. پس بر شما مبارک است. دستی که گشاده است، می برد و می آورد رهنمون می شود به خانه ای که نور دلچسب آن، گرمی بخش است.

برای گرفتن دوباره فال حافظ کلیک کنید


توضیحات غزل شماره 198 حافظ

تفسیر بیت یکم: این غزل از غزلیات زیبای حافظ است که به سبک مناظره و گفتگو یا سوال و جواب در مدح خواجه تورانشاه وزیر شاه شجاع سروده شده است. بعضی آن را در مدح خواجه قوام وزیر شاه ابواسحاق می‌دانند اما با توجه به پختگی غزل، حدس اول درست‌تر می‌نماید. حافظ شعر را با گفتگوی عاشق و معشوق آغاز می‌کند و در ادامه مقصود خود را بیان می‌کند.

تفسیر بیت دوم: گفتم: چه وقت دهان و لب تو با بوسه کام دل مرا برآورده می‌سازند؟ گفت: خواسته و فرمان تو بر روی چشم، هر چه بگویی همان کار را خواهند کرد. این پاسخ محبوب طعنه‌آمیز است.

تفسیر بیت سوم: گفتم: لب شکرین تو مالیات و خراج کشور مصر را در برابر یک بوسه خواهان است. گفت: در این داد و ستد کمترین ضرر و زیان را می‌کنند یعنی معامله‌ای سودمند است. در زمان حافظ مردم مصر به عنوان مالیات شِکَر به حکومت وقت می‌دادند و چون مصر یک سرزمینی وسیع بوده، خراج آن ارزش بسیار داشته است.

تفسیر بیت چهارم: گفتم: چه کسی به دهان کوچک تو راه یافت و آن را بوسید یا اینکه چه کسی بر راز دهن تنگ تو آگاهی یافت؟ گفت: این داستانی است که تنها با شخص نکته‌سنج دقیق می‌توان در میان گذاشت.

تفسیر بیت پنجم: گفتم: بت پرست مباش و با خدای بی‌نیاز همصحبتی کن. گفت: در دیار عشق هر دو کار را انجام می‌دهند.

تفسیر بیت ششم: گفتم: خوشا حال و هوای میخانه که غم را از دل می‌زداید. گفت: خوشا به حال آنان که دلی را شاد می‌سازند. منظور محبوب پیر می‌فروش است که با دادن شراب به مردم غم دل آن‌ها را می‌زداید.

تفسیر بیت هفتم: گفتم: شراب نوشیدن و خرقه پوشیدن راه و رسم دینداری نیست. یعنی مخالف مذهب است اینکه با پوشیدن خرقه ظاهر متشرع داشته باشی اما در پنهانی شراب بنوشی. گفت: این کار‌ها در مذهب پیر مغان معمول و مرسوم است. پیر مغان رهبر آیین زردشتی و همان می‌فروش است.

تفسیر بیت هشتم: گفتم: فرد سالخورده چه سودی از لب سرخ شیرین‌لبان می‌برد؟ یعنی کسی که پیر شد، لذتی از وصال نمی‌برد. گفت: شیرین‌دهنان به وسیله بوسه‌ای شیرین او را جوان می‌کنند تا جوانی و عشق از سر بگیرد.

تفسیر بیت نهم: گفتم: خواجه چه زمانی به حجله عروسی قدم می‌گذارد؟ خواجه به فرد بزرگ و محترم گفته می‌شود و به نظر می‌رسد در اینجا مقصود از خواجه اسم فردی خاص بوده است. گفت: در آن زمانی که مشتری و ماه در آسمان قرین یکدیگر شوند. اشاره به احوال نجوم و تشخیص طالع و اتفاقات روی زمین بر اساس حرکت ستارگان دارد.

تفسیر بیت دهم: گفتم: حافظ پیوسته برای دولت و دستگاه او دعا می‌کند که همواره در سعادتمندی و اوج قدرت باشد. گفت: نه تنها حافظ بلکه فرشتگان هفت آسمان هم همین کار را می‌کنند برای از بین بردن احساس افسردگی چه کاری انجام دهیم؟ برای از بین بردن احساس افسردگی چه کاری انجام دهیم؟ در افسردگی غم به لایه‌های عمیق زندگی نفوذ کرده و اختلالاتی در احساسات و رفتار شما به‌وجود می‌آورد. اگر احساس افسردگی دارید، حتما با کمک یک روانشناس متخصص مشکل را ریشه‌یابی کنید و برای حل آن راهکار بگیرید. برای ارتباط با مشاور متخصص افسردگی روی دکمه زیر کلیک کنید. ارتباط با روانشناس متخصص افسردگی

امتیاز نوشته

به این نوشته چه امتیازی میدی؟

میانگین امتیازها: 5 / 5. تعداد آرا: 1

این مطالب را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا